Gezonde (werk)druk programma

GEZONDE DRUK IN ONS ZELFORGANISEREND TEAM

 

 

 

 

 

 HET DOORBREKEN VAN WERKDRUK

Zelforganiserende teams hebben veel op hun bord. Organisaties realiseren zich dat vaak en proberen zo goed mogelijk te ondersteunen, maar dit lukt lang niet altijd. Mede omdat niet altijd zicht is op hoe het in het team werkt, waar druk door ervaren wordt en waar de energie van teamleden ‘op wegloopt.’ Bovendien ligt een deel van de sleutel ook in teams en bij mensen zelf. Zo bleek uit de inmiddels afgeronde Expeditie van MariekeWerkt ‘Gezonde werkdruk in een zzz-team’ dat teamleden met oplossingen komen die door de organisatie vaak niet bedacht worden. Overigens neemt dit niet weg dat de organisatie ook iets te doen heeft richting de teams.

Omdat werkdruk in veel organisaties en teams een nijpend probleem is, startten we een jaar geleden met de Expeditie ‘Grip op werkdruk’ onder begeleiding van MariekeWerkt. Deze Expeditie mondde uit in een beproefd programma ‘Regie op werkdruk’ voor zelforganiserende teams.

 

Resultaat

Met dit programma ervaart en leert het team hoe ze invloed krijgt en regie kan nemen zodanig dat de eisen die aan het team gesteld worden behapbaar en positief beïnvloed worden. Ieder individueel teamlid weet wat hij/ zij zelf kan doen, alleen en samen met collega’s om de werkdruk te beïnvloeden. Ook wat de organisatie daaraan bij te dragen heeft, wordt bespreekbaar.

 

Live

Het is op dit moment nog een programma dat onder begeleiding van een trainer van MariekeWerkt, dus live, plaatsvindt bij de eigen organisatie. Omdat we de programma’s betaalbaar en uitvoerbaar voor teams maken (het niet teveel als team van de werkvloer afkunnen), gaan we er in het najaar (2017) een online programma van maken. Hierbij kunnen ook de teams weer op een voor hen geschikt moment met het materiaal aan de slag en worden andere leden uit de organisatie, zoals coaches en managers optimaal betrokken. Nu is het nog een live programma waarin we uiteraard de teams zo min mogelijk en optimaal mogelijk ‘belasten.’

 

Hoe gaat het programma in haar werk?

We starten met een kort individueel gesprek (15 min.) met alle teamleden afzonderlijk en ook met de manager (eventueel coach) waarin we vragen wat er nodig is om de ervaren druk te doorbreken. Er volgen dan drie teamomenten (van 2 uur). Het team plant deze zelf in overleg met de trainer van MariekeWerkt.  Deze momenten vinden plaatst over een periode van circa 2 maanden. Tijdens deze teammomenten werkt het team aan een aantal zaken die van invloed zijn op de werkdruk, zoals de ongeschreven regels in het team, de overtuigingen rondom druk en concrete acties om te veranderen. Zo krijgen ze individueel en als team meteen grip op hun eigen werkdruk en instrumenten in handen om die blijvend te verlagen. Het team leert met elkaar werkdruk bespreekbaar te maken. Tussen de ontmoetingsmomenten in krijgen alle teamleden een praktijk opdracht mee die concreet en uitvoerbaar is. In overleg met het team neemt de manager (event. coach) ook deel aan het programma.

 

Mogelijkheden

Het is mogelijk om interne coaches mee te trainen in dit programma zodat zij in de toekomst zelf grotendeels het programma voor teams kunnen uitvoeren.

 

Heb je interesse of vragen?

Stuur een email naar info@mariekewerkt.nl of bel ons: 06-43893840 (Marieke Wilke)

 

 

Ken jij iemand voor wie deelnemen aan het Gezonde (werk)druk programma interessant is? Deel deze pagina gerust.
Hoe meer mensen van en met elkaar leren, hoe meer werkplezier in organisaties ?

Deel via:  Icon_email   Icon_twitter   Icon_in   Icon_f

 

Bekijk ook onze nieuwe Facebookpagina

MW FB cover

 

 

 

Dit aanbod is een co-productie van Marieke Wilke en Karin Castelijn van 0/24 Research & Organization Development (0-24 rod.nl).

  @KarinCastelijn volgen

 

marieke_werkt_goud