Publicaties

Februari 2018

Blog, 8 februari 2018

Freeriders en suckers

Lees verder…
“Ik moet in mijn team altijd de rotste diensten draaien.”
“Ik ben een van de weinige in ons team die altijd ‘ja’ zegt als er extra diensten gedraaid  moeten worden wanneer een collega ziek is.”

Wij mensen, zijn rare wezens. We kunnen niet zonder elkaar en hebben elkaar nodig om te overleven. Tegelijkertijd zijn wij evolutionair gezien vooral bezig om zelf te overleven en, als het moet, ten koste van de ander.

Freeriders en suckers

In de sociale psychologie is veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen dat in teams voorkomt: het sociaal dilemma. Het sociaal dilemma is de situatie waarbij mensen kunnen kiezen tussen hun eigen belang of het gemeenschappelijk (groeps)belang. Sociale dilemma’s zie je in teams als er ‘freeriders’ en ‘suckers’ zijn. De zwartrijders die er de kantjes vanaf lopen en de suckers die altijd de kar trekken. Vast wel bekend toch?  Lees verder…

MW Nieuwsbrief februari 2018


Blog, 16 Januari 2018

Hoe profiteer je als zelfstandig team en als organisatie maximaal van de teamcoach/ begeleider?

Lees verder…

3 dilemma’s en tips

Samenwerken is niet gemakkelijk, en al helemaal niet voor teams die jarenlang een manager dicht bij zich hebben gehad. Een manager die besluiten nam en veel zaken voor hen regelde.

Nu moeten teams veel meer zelf doen, kunnen teamleden niet om elkaar heen. Ze zullen het aan moeten gaan en steeds weer met elkaar moeten ‘dealen.’ Dit kost tijd en vraagt veel van de kwaliteiten van teamleden. Om deze reden kiezen veel organisaties ervoor om in enige vorm team-coaches aan te stellen die de teams begeleiden.

Maar, hoe loopt dat begeleiden nu zodanig dat de teams er echt iets aan hebben en de coaches dus kunnen bijdragen aan een goed samenwerkend team? Hoe komen teams nu zo goed mogelijk aan de cliënt toe? Worden zaken besproken die besproken moeten worden en blijven beslissingen niet te lang uit? Lees verder…

MW Nieuwsbrief januari 2018


December 2017

MW Nieuwsbrief december 2017


November 2017

 

Blog, 16 november 2017

Dilemma’s in een zelfsturend intramuraal team

Lees verder…

Welke moeilijkheden ervaren verzorgenden in zelfsturende teams in verpleeg- en verzorgingshuizen? En hoe kunnen ze ermee omgaan? 
Expert Karin Castelijn geeft tips in het tijdschrift voor Verzorgenden van oktober 2017

Rotdiensten

Ik heb geen kinderen en krijg nu steeds de rotste diensten in mijn schoenen geschoven. Helaas durf ik geen nee te zeggen. Wat nu?

‘Zorg dat je helder krijgt of je inderdaad vaker “rotdiensten” draait. Pak de roosters van de afgelopen periode erbij en zet vinkjes achter de namen van degenen die de “rotdiensten” vervulden. Staat jouw naam daar vaker tussen? Hoe groot is het verschil met collega’s? Mensen overschatten vaak hun eigen inspanning. Ze hebben het gevoel dat zij altijd voor nare klussen opdraaien, terwijl dat in de praktijk meevalt. Lees verder…

MW Nieuwsbrief november 2017


Oktober 2017

 

Blog, 12 oktober 2017

Werkdruk in de zorg: ‘Rupsje Nooitgenoeg en van dik hout zaagt men planken’

 Lees verder…

Er is een heus bombardement aan de gang in de media rondom werkdruk in de zorg.

Personeelstekort wordt opnieuw met alle hevigheid geconstateerd. Dit mede naar aanleiding van de enquête van de V&VN, verenigingen voor verpleegkundigen en verzorgenden. 85% van de 750 respondenten geeft aan de werkdruk te hoog te vinden.

Ook Actiz bestuurder ‘Joppe’ geeft aan: we lijken misschien wel “rupsje nooit genoeg’, maar er moet echt geld en personeel bij, zeker met de kennis dat het aantal ouderen in de zorg toe neemt.

Verder wordt in elk artikel wel gesproken over de extra taken van de medewerkers. Inmiddels publiceerde de V&VN in het kader hiervan een lijst met extra taken die medewerkers moeten doen: van grasmaaien tot en met eigen personeel werven. Tijd voor een Noodplan! Lees verder…

MW Nieuwsbrief oktober 2017


September 2017

 

Blog, 7 september 2017

Is het na de vakantie puinruimen in de zorg….?

Over het domino-effect en de gevolgen van vakanties en planning

Lees verder…

De vakanties zijn voor de meesten weer achter de rug. Ook voor ons binnen MariekeWerkt was het tijd om een paar weken vrij te nemen. Maar, voor ons is het eenvoudig. Onze klanten en contacten zijn in dezelfde periode vaak ook weg. En als die nieuwsbrief er dan een keertje niet komt of dat we wat later op vragen van klanten reageren, is dat niet heel erg. 

Voor medewerkers in de zorg is dat anders. De meeste klanten blijven tijdens de zomer en hebben begeleiding en zorg nodig. Op sommige plekken in de zorg, zoals bijvoorbeeld in de jeugdzorg, is er vaak rondom de zomer zelfs een piek. Er is een grote mate van alertheid en paraatheid nodig, iedere dag weer. Lees verder…

MW Nieuwsbrief 7 september 2017


Juni 2017

MW Nieuwsbrief 29 juni 2017

Blog, 29 juni 2017

Werkdruk…. door wat we niet zien, maar wat er wel is!

We kennen allemaal de lijstjes: wat moeten we doen om de werkdruk te verminderen of te voorkomen? Eigenlijk zijn dit gewoon ‘onmogelijke lijstjes’ omdat ze ervan uitgaan dat we door middel van een lijstje objectief kunnen bepalen hoe we bij medewerkers de werkdruk kunnen voorkomen en beïnvloeden.  Alsof het een soort wetmatigheid is: Een beetje meer van (betere) werkomstandigheden, een beetje meer regelvermogen, minder klanteisen etc. Zoals je dat bijvoorbeeld met koken doet om exact de goede smaak te krijgen.  

Lees verder…

 


MW Nieuwsbrief 8 juni 2017

Blog, 8 juni 2017

Burn-out: ‘Werkgever krijgt na 20 jaar nog steeds op haar kop’: Helpt dit?

Sinds anderhalve week wordt er volop in de pers geschreven over Burn-out. Dit naar aanleiding van onderzoek van Kantar Public over burn-out waaruit blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden zegt dat de leidinggevenden niet geleerd hebben van de situatie.

Ruim een miljoen Nederlanders zitten in de gevarenzone wat betreft burn-out, maar het wordt onderschat. De werkgever moet nu echt iets doen, kopte het Financieel Dagblad begin deze week.

Lees verder…


April 2017

MW Nieuwsbrief April 2017

Blog, 6 april 2017

KNOPEN DOORHAKKEN EN BESLUITEN NEMEN!!
HOE JE ALS LEIDINGGEVEND-COACH DOOR ZELFORGANISERENDE TEAMS VERLEID WORDT OM HET OUDE TE BLIJVEN DOEN

Cliënt regie, medewerker-regie… dit bereik je onder andere door cliënten en medewerkers meer te laten nadenken. Het bespreken van welke (hulp)bronnen ze zelf in kunnen zetten en wat ze echt nodig hebben om zo autonoom mogelijk te kunnen zijn, is nodig. ‘Op je handen zitten is een veelgehoorde oplossing.’

Lees verder…

 

 


Blog, 14 maart 2017

 

Hoezo is ‘Het voeren van het Goede Gesprek’ geen vanzelfsprekendheid in een zelforganiserend team?

MW_dialoog_blog maart 2017

Hoe vaak betrap jij je erop dat je iemand probeert te overtuigen van je gelijk? Ik best vaak: Ik wil regelmatig mijn ‘gelijk halen’, ook zonder dat ik het op dat moment in de gaten heb.

Het niet overtuigen, (echt) luisteren en nieuwsgierig zijn… Het goede gesprek, ook wel dialoog genoemd. Dialoog is ‘het adagium’ om te bouwen aan vertrouwen in teams.

Lees verder…

 

 


Februari 2017

Eigen Regie op Gezondheid en Verzuim: daar is meer voor nodig?

Zelfredzaamheid en Eigen regie is zowel voor cliënten als voor medewerkers ‘het motto.’ We zien dat dit vaak gemakkelijker gezegd is, dan gedaan. Het nemen van regie gaat immers niet vanzelf. Zo schreven we een tijdje geleden al over het fenomeen dat het management bijvoorbeeld wel een probleem met verzuim ervaart, maar dat het daarmee nog niet het probleem is van medewerkers. Laat staan dat ze er iets mee gaan doen – regie gaan voeren.

In dit artikel vertellen we daar meer over. Bekijk het filmpje of klik op onderstaande link om het verhaal te lezen.

Artikel Eigen Regie op Gezondheid en Verzuim: daar is meer voor nodig? | MW Nieuwsbrief februari 2017


Februari 2017

MW Nieuwsbrief februari 2017

 


Januari 2017

MW Nieuwsbrief januari 2017

 


 

Nursing, 2016

Artikel Nursing: 8 tips om ziekteverzuim bij zelfsturende teams te voorkomen

 


 

BG Magazine, juli 2016

Pampercultuur in zelforganiserend team blijkt vaak misvatting – deel 3


 

Medicalfacts, 28 juni 2016

1 op de 3 medewerkers in zelfsturende teams ontevreden over verzuimondersteuning


 

Boardroomzorg, 28 juni 2016

Meer ziekteverzuim bij zelfsturende teams


 

Zorgvisie, 28 juni 2016

https://www.zorgvisie.nl/Personeel/Nieuws/2016/6/Zelfsturende-teams-ontevreden-over-verzuimondersteuning

 


 

Skipr, 28 juni 2016

https://www.skipr.nl/actueel/id27001-werkers-zelfsturend-team-ontevreden-over-verzuimondersteuning.html

 


 

Zorgnieuws, 28 juni 2016

1 op de 3 medewerkers in zelfsturende teams ontevreden over verzuimondersteuning


 

Ziekenhuismanagement, 28 juni 2016

https://ziekenhuismanagement.nl/nieuwsr/44209/Verzuim-stijgt-bij-zelfsturende-teams

 


 

Drimble, 28 juni 2016

http://drimble.nl/overige/gezondheid/36742333/1-op-de-3-medewerkers-in-zelfsturende-teams-ontevreden-over-verzuimondersteuning.html

 


 

Management site

 


 

Nursing, 7 april 2016

http://www.nursing.nl/Verpleegkundig-Experts/Achtergrond/2016/1/4-tips-om-ziekteverzuim-bij-zelfsturende-teams-te-voorkomen/

 


 

Plus Werken, maart 2016

MW Pub Plus Werken_Dag manager, daaag! 160326

 


 

BG-magazine, november 2015